top of page
Over ons

 

Grondleggers van manege Ars Longa zijn Lies en Wout van den Brand. Medio jaren '50 vorige eeuw beginnen zij vanuit hun woonplaats Haarsteeg met het opzetten van een, naar later zou blijken succesvolle, hengstenhouderij. Er wordt op bescheiden schaal zelf gefokt, maar het merendeel van de hengsten wordt op jonge leeftijd aangekocht of geëxploiteerd. Enkele bekende hengsten uit de stal van Ars Longa zijn: Astor, Acer, Diadeem, Frappant, Frostwind, Blanc Rivage, Barbados, Belizar en Painted Black.

 

Walter is van jongs af aan geïnteresseerd in alles wat met paarden te maken heeft en het lijkt dan ook logisch dat hij de hengstenhouderij zal overnemen. Walter besluit, met succes, de hengstenhouderij om te bouwen naar een manege, en vanaf 1986 is deze omzetting een feit. Later neemt hij het bedrijf over en groeit het bedrijf uit tot de manege waar gezelligheid, ongedwongenheid en plezier voorop staan en waar jong en oud welkom zijn. 

 

De betekenis van Ars Longa

 

De naam van de manege is ontleend aan de Latijnse vertaling van een uitspraak van Hippocratis, die voluit luidt “Ars Longa, Vita Brevis“. Dit betekent letterlijk "De kunst is lang, het leven kort". Oorspronkelijk doelde de uitspraak op “kunde” (geneeskunde), het duurde langer dan een mensenleven om die te beheersen. Dit vertaalt naar de manege: een mensenleven is te kort om goed te leren paardrijden; je raakt nooit uitgeleerd! 

 

De naam is bedacht door Pater Donatus. Hij woonde op abdij De Mariënkroon. Hij was een huisvriend van Lies en Wout van den Brand.

bottom of page